Klimatex GENIA: Ideálny spoločník pre rýchle tempo v horách i ve meste

Už je to nejaký čas, čo som si v Klimatexu poriadil batoh GENIA. Na prvý pohľad ma zaujal svojím pomerne netradičným dizajnom, ktorý spája bežeckú vestu a športový batoh. Ako milovníka hor a nadšeného bežca ma prilákalo nutkanie vyskúšať, ako sa táto nevšedná kombinácia osvedčí aj v teréne. Musím uznať, že ma batoh skutočne prekvapil. O tom, či bolo prekvapenie príjemné, alebo naopak, a čo k tomu vedlo, rozepsal jsem se v následujících řádcích.

CELKOVÝ DIZAJN A VELIKOST

Batoh pôsobí športovým, ale zároveň moderným a minimalistickým dojmom. Aj napriek tomu, že je určený hlavne na rýchly pohyb v prírode alebo po meste, skvele sa hodí aj na kratšie výlety. S objemom 20 litrov ponúka dostatočný priestor na vaše veci bez toho, aby pôsobil objemne alebo neskladne. Veľkosť si navyše môžete ľubovoľne prispôsobiť pomocou gumičky s brzdičkou v prednej časti batohu, ktorú jednoducho stiahnete alebo povolíte podľa potreby.

BATOH GENIA

VÁHA, STŘIH A VÝZTUHA ZAD

Raz z najväčšieho prednosť batohu je určite jeho strih a nízka váha (490 g), vďaka ktorému to téměř nevíte. Batoh skvele sedí na chrbte aj pri náročnom pohybe a jeho váha je rovnako rozprostrená do celých zad. To je dané aj prednými vreckami na ramenách, do ktorých je možné umiestniť softflask s vodou a zvýšiť tak stabilitu batohu. V prípade, že si vystačíte s tekutinami vo vreckách na bokoch batohu, môžete sem uložiť pomerne dosť iných vecí (peňaženka, mobil, objektív, menšia fľaša na vodu, olovrant, šusťákovka, rukavice,...). Pre jeho ešte lepšie ukotvenie si môžete ramenné popruhy upevniť k sebe pomocou šnerovania pružnou gumičkou. Vďaka tomu batoh dobre sedí na chrbte i pri behu, neposkakuje a nepotrebujete ani bederní pás. Profilované mäkčenie na chrbte* je pohodlné a čiastočne absorbuje pot, minimálne potom jeho väčšinu pri pohybe v horúcich letných dňoch nad 30°C. Zde sa tiež potvrdily ramenné popruhy zo sieťoviny, ktoré skvele vetrá potom aj ťažce skúšané miesto a ani pri priamom kontakte s kožou po sebe nezanecháva žiadnu nepríjemnú pamiatku v podobe podrážania alebo otlakov.

*Profilovaná pena EVA je velice pružný, ohebný a ľahký materiál, ktorý výborne chráni proti nárazom a je veľmi odolný. Zároveň má nepromokavé vlastnosti a je odolný voči UV žiareniu. Vyniká vysokou elasticitou, ľahkosťou a mierou, vďaka čomu si našiel svoju oblibu práve v oblasti turistiky a outdooru.

ÚLOŽNÝ PROSTOR

Uvnitř batohu i po stranách je hneď niekoľko praktických kapes. Hydrovak s sebou nenosím, takže veľkú vnútornú kapsu, ktorá pôvodne slúži práve na camelback, využívam pri bežnom nosení napríklad na tablete alebo dokumentoch, ktoré je vhodné mať oddelené od ostatných vecí. Kľúče možno zavesiť na pútko u malej vnútornej kapsičky, ktorá je ako stvorená na doklady. Ty jsem tak měl vždy po ruce a zároveň byly v bezpečí i pro případ deště. Dostatečnou zásobu tekutín, najmä potom v parnej horku, riešim lahvemi s vodou v bočných kapsách, ktoré sa navyše dajú stiahnuť gumičkou s brzdičkou, takže sa ani pri lezení alebo behu nemusíte bát, že vypadnete. Čo musím určite vyzdvihnúť sú kapsy (dve na zip a dve otvorené) na predných popruzích. Vďaka nim mám napríklad telefón neustále po ruke, aniž bych musel sundávat batoh alebo zaťažovať kapsy nohavice. Zachycení momentiek alebo overenie správnej trasy na mape je tak doslova chvilkovou záležitosťou.

Batoh GENIA skvelou voľbou na aktivity vo vysokej fyzickej záťaži. Či teda hľadáte ľahký a perfektne sediaci batoh na beh, turistiku alebo napríklad zdolávanie ferrat, potom vás určite nesklame.

Pokud bych měl na batohu najít nejakú jeho slabost, potom je to pravdepodobne to, že nemá plášť ani zipy chránené proti dešti. Materiál si ale s drobnou preháňkou poradí, takže to môže byť problém len v naozaj silnom dešti. Zároveň je to však treba brať tak, že je to určitá daň za jeho nízku váhu, ktorá určite stojí za zváženie.

Pokud bych měl svoje doterajšie užívateľské skúsenosti nejako skrátiť, potom je pre mňa batoh GENIA skvelou voľbou na aktivity vo vysokej fyzickej záťaži. Či teda hľadáte ľahký a perfektne sedící batoh na beh, turistiku alebo třeba zdolávání ferrat, potom vás GENIA určite nezklame.

BATOH GENIA

PARAMETRE BATOHU:
Hmotnosť: 490 g
Rozmery: 32 x 50 x 15 cm
Objem: 20 l
Materiál: 100% polyester
Hrubý pás: ANO
Pláštěnka: NE

Páčil sa článok?