Prečo behať alebo ako behanie prospieva telu i mysli

Premýšľali ste niekedy, prečo je behanie tak populárnou aktivitou bez ohľadu na vek? Najmä v posledných pár rokoch behá alebo skúša behať naozaj snáď takmer každý – či už ide o rekreačných bežcov alebo bežeckých nadšencov, ktorí sa zúčastňujú (pol) maratónov či iných závodov. Jedným z dôvodov môže byť, že behanie je prístupné všetkým, bez ohľadu na fyzickú kondíciu aj skúsenosti, a vďaka tomu si získava stále viac priaznivcov. Navyše sociálne siete a rôzne bežecké aplikácie prispievajú k tomu, že sa beh stáva nielen individuálnou aktivitou, ale aj prostriedkom na zdieľanie úspechov a motivácie ostatných.

NOVINKY Z BEŽECKEJ KOLEKCIE

Behaním k lepšiemu zdraviu
To, že má behanie pozitívny vplyv na naše zdravie snáď ani nemusíme spomínať. Pravidelný beh posilňuje kardiovaskulárny systém, zlepšuje činnosť srdca a vo všeobecnosti pomáha znížiť riziko vzniku srdcových ochorení. Pravidelným behaním sa taktiež zvyšuje kapacita vašich pľúc a krv sa lepšie okysličuje. Ak si každý rok, mesiac či týždeň sľubujete, že zhodíte prebytočné kilá, behanie je skvelým spôsobom, ako to dosiahnuť. Nielen že spálite prebytočné tuky, ale tiež posilníte svaly a predídete tak zraneniam a úrazom.

PÁNSKA BEŽECKÁ KOLEKCIA

Utečte od problémov...alebo aspoň od stresu!
Behanie je prospešné ako pre telo, tak aj myseľ. Jednou z jeho najväčších výhod, ktorá sa v dnešnej uponáhľanej dobe viac ako hodí, je schopnosť znižovať stres a úzkosť. Počas behu telo uvoľňuje endorfíny, známe ako hormóny šťastia, ktoré zlepšujú náladu a prinášajú pocit eufórie. Táto „bežecká eufória“ je dôvodom, prečo mnoho bežcov považuje beh za skvelý prostriedok na zlepšenie psychickej pohody. A čo viac. Behanie zároveň podporuje lepší spánok. A iste sa zhodneme, ako kvalitný spánok dokáže ovplyvniť celkovú pohodu a výkonnosť počas dňa. Pravidelné behanie prispieva k hlbšiemu a kvalitnejšiemu spánku, čo má pozitívny vplyv na celkovú regeneráciu tela.

DÁMSKA BEŽECKÁ KOLEKCIA

 Ešte stále nemáte chuť obliecť bežecký outfit? Tu je ďalších 10 dôvodov, prečo začať behať:
1. Na zimu sa oplatí vybudovať si parádnu imunitu.
2. Behanie môžete zdieľať s priateľmi a spoznávať nových ľudí z bežeckej komunity.
3. Vytvoríte si nepreberné množstvo zážitkov.
4. S prvými úspechmi si zaručene zdvihnete sebavedomie.
5. Môžete posúvať svoje hranice a plniť si stále nové ciele.
6. Behanie nie je limitované otváracou dobou ani miestom.
7. Hovorí sa, že vďaka okysličeniu mozgu nás pri behaní napádajú najlepšie nápady.
8. Bežecké funkčné oblečenie má tak širokú ponuku, že máte vždy dôvod urobiť si radosť.
9. Pravidelný beh vám pomáha vytvoriť pevné návyky a režim.
10. S poriadnou kondičkou utečiete pred každým potencionálnym nebezpečenstvom. :-)

 

Chystáte sa začať s behaním? Máme 10 tipov pre bežcov začiatočníkov, ktoré vám bežecké začiatky uľahčia.

Páčil sa článok?